Liturgische schikkingen stille week

Witte donderdag
Het delen van brood en wijn verbindt ons aan het verhaal op de Witte Donderdag. De glaasjes worden omgeruild voor wijnglazen, gevuld met wijn. De korenaren accentueren de lijn van het open hart.

 

Witte donderdag

 

 
Goede vrijdag 
Op Goede vrijdag staat de kruisiging centraal. Een dood stille tijd. Het verraad, de verloochening en de kruisiging. Een kruis van stekelige takken staat verticaal in het hart. 8 witte stenen vormen het hart. Het hart is gesloten. We richten ons niet meer naar buiten, we zijn naar binnen gericht. De rode anemonen herinneren ons aan de kleur van het bloed dat vloeit.

 

 
Goede vrijdag
 
Stille zaterdag
Het wordt stil. Jezus is gestorven. Zijn lichaam is begraven. Zijn naam is uitgesproken, Hij heeft een plek gekregen. Meer kunnen zijn vrienden niet voor Hem doen. Zijn lichaam is teruggegeven aan de aarde en wacht, als een zaadje in de grond, op een nieuw begin. Gesymboliseerd door de klimoprank.  Samen met alle mensen wachten we af.

 

Stille zaterdag
 
Pasen
Wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben’ 1 Johannes 4:21 In de traditie van de kerk zijn de zes - later zeven - daden die Jezus noemt gaandeweg de zeven werken van barmhartigheid gaan heten. Een titel die je kunt lezen als een samenvatting en die duidelijk maakt: bij alle werken is het barmhartigheid waar het ten diepste om draait. Wil je je hart openstellen voor de ander, wil je er daadwerkelijk zijn als die ander een beroep op jou doet met zijn honger, dorst of ziekte? Wees barmhartig. 
Bij de schikking; Wie God liefheeft, heeft ook de ander lief. Het hart is vol met bloemen. De stammen en stenen zijn vervangen door meer glazen. Allerlei witte voorjaarsbloemen zijn gebruikt. De vorm van het hart wordt geaccentueerd door buxustakjes. Zo verbinden we de tijd voor Pasen met Pasen.

 

Pasen
 
Pasen

 

 

Banner tonen
Banner verbergen